Nieuws | Planeet Zee

Nieuws

21 juni 2022

De Brugse basisschool Sint Lodewijkscollege – Spoorwegstraat, de provincie West-Vlaanderen en PlaneetZee ontwikkelden zes gloednieuwe STEM-activiteiten voor het lager onderwijs met de zee als rode draad. Het doel van de activiteiten is leerlingen in contact brengen met de zee door ze zelf briljante oplossingen te laten bedenken voor problemen. Op Wereldoceaandag lanceerden de initiatiefnemers de zes activiteiten die nu ook online beschikbaar zijn.

 

17 juni 2022
De warme temperaturen van de komende dagen kondigen het al aan: de zomer is in aantocht! En daar hoort traditioneel ook een nieuwe editie van de Zeekrant bij. Met de Zeekrant willen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Provincie West-Vlaanderen de kustbewoners en -bezoekers onderdompelen in zeethema’s. En dat op een laagdrempelige manier. Haal snel jouw exemplaar en geniet ervan, liefst met zicht op zee.
13 mei 2022
Als beloning om deel te nemen aan de PlaneetZee-scholenwedstrijd rond klimaat en de oceaan, mogen de klassen een escape room komen spelen in een authentieke bunker in Oostende. 
04 mei 2022
Op zondag 22 mei kan je samen met je kinderen op het strand van Oostende meedoen met een 40 minuten durende sessie door OffshoreWind4Kids. Daarin bouw je je eigen offshore windturbine. Voor jongens en meisjes tussen 8 en 15 jaar. Starten kan om 13:00 of 15:30.
04 mei 2022
Met de scholenwedstrijd wilde VLIZ het klimaat en de oceaan binnen trekken in zoveel mogelijk lessen. Leerlingen deelden hun belevenissen op TikTok. En creatief waren! Binnenkort mogen alle klassen hun opgedane kennis uittesten in een escape room in een echte bunker aan zee, maar de top 5 kreeg een extra beloning als prijs. Herbeleef het mee.
21 maart 2022
Op zondag 8 mei (10u-16u) gaat het eerste burgerwetenschapsfestival door aan onze kust: ZEEKERWETEN.
14 maart 2022

Wil je ook wel eens op een originele manier in klas aan de slag met papieren strandbloemen en schelpen? 

Lees dan zeker de bijgevoegde blog van een enthousiaste kustbewoner! 

14 maart 2022
Al voor de vijfde keer kan je op De Grote Schelpenteldag schelpen rapen, bewonderen en proberen te achterhalen welk verhaal aan die vondst kleeft. En tegelijk geef je er ook de wetenschap een duwtje mee in de rug. In elk van de tien kustgemeenten helpen schelpenkenners je op de telposten tussen 10 en 16 uur bij het verzamelen en herkennen van jouw honderd strandschelpen. En als honderden enthousiastelingen dat doen, dan leren we met zijn allen weer heel wat bij over die fascinerende zeedieren. Meer informatie en inschrijven voor de nieuwsbrief op www.groteschelpenteldag.be.
25 februari 2022
Heel wat leerkrachten halen alles uit de kast om leerlingen geboeid te krijgen voor wetenschap. Zo ook Manu Van Haverbeke, fysicaleerkracht op Campus Het Spoor in Mol. Zijn wekelijkse wetenschapsweetjes heeft hij omgevormd naar een wekelijkse video podcast, telkens gelinkt aan de actualiteit. Deze week viel zijn oog op onderzoek naar microplastics van het VLIZ, ILVO en UGent. 
17 februari 2022

De top 5:

  1. 1. 4F uit het Sint-Lodewijkscollege Brugge (Tom Cappoen)
  2. 2. 5des wetenschappen uit de Campus Courtmanslaan in Maldegem (Els Cochuyt)
  3. 3. 4D uit het Sint-Lodewijkscollege Brugge (Bert Gevaert)
  4. 4. 6des uit Barnum-Roeselare (Lut Rosseel)
  5. 5. 5des en 6des uit College Hagelstein uit Sint-Katelijne-Waver (Kristien Pijl)

Dikke proficiat aan iedereen!

 

11 februari 2022

Het Jaarboek ‘De Aardrijkskunde’ is een jaarlijkse uitgave van de VLA, de Vereniging Leraars Aardrijkskunde. PlaneetZee kreeg de kans om duidelijk te maken hoeveel ruimte er is voor de oceaan, binnen de nieuwe onderwijsdoelen. Het artikel "Nieuwe onderwijsdoelen - plaats voor de oceaan" kan worden geraadpleegd in de catalogus van de VLIZ-bibliotheek.

15 december 2021
Zin om in klas iets uit te leggen over de klimaatproblematiek of de oplossingen hiervoor? Dan raden wij je het boek 'Palmen op de Noordpool aan'. Bekijk onze boekentip! 
15 december 2021
Een absolute aanrader voor elke leraar wetenschappen, is het jaarlijks Congres Leraars Wetenschappen. Dit zal doorgaan op zaterdag 23 april 2022. Lees meer! 
26 november 2021
Elk schooljaar gaan duizenden leerlingen lager onderwijs op zeeklas in één van de 10 kustgemeenten. De provincie West-Vlaanderen bundelt het educatief aanbod en logies per kustgemeente op de gloednieuwe webstek van Explozee
16 november 2021

Net voor de herfstvakantie trokken we op onze PlaneetZee onze koksmutsen aan, samen met negen mini-masterchefs. De kinderen gingen met allerlei lekkers aan de slag en kokkerelden een heus 3-gangen menu bij elkaar.