Nieuws | Planeet Zee

Nieuws

12 mei 2023
Iedereen met 3 minuten tijd én een internetverbinding kan meehelpen met koraalonderzoekers, en zo koraalriffen over de hele wereld helpen te herstellen. Google Arts & Culture lanceert het unieke experiment 'Calling in our Corals', waar iedereen actief kan aan bijdragen. Laat je trainen door zeewetenschappers Steve en Mary om de geluiden van een koraalrif te leren herkennen, en help ze vervolgens hun talrijke geluidsopnames te identificeren. Zo kunnen ze de voortgang van het herstel van koraalriffen beter opvolgen, met beter getrainde artificiële intelligentie.
14 april 2023

Beeld je even in: vanop het dek van een onderzoeksschip uitkijken over de zee. Het geluid van golven tegen de romp van het schip, een zeebries door je haar en (hopelijk) de zon op je gezicht.

Een utopisch plaatje? Een droom van elke leerkracht wetenschappen?

Wel, wij hebben de perfecte kans voor jou! Op maandag 8 mei 2023 varen we uit en jij kan mee inschepen.

13 april 2023

Tussen 25 april en 7 mei 2023 kan je een online opleiding volgen rond ecosytemen, gegeven door het Europese labo voor biowetenschappen (EMBL). Let op, inschrijven gebeurt vóór 20 april! Wees er snel bij! 

24 maart 2023

School je ook graag bij? Wij bieden in samenwerking met CNO Antwerpen twee nieuwe nascholingen aan: 

- De oceaan in een veranderend klimaat op woensdag 20 september 

- STEM-project: WALL-E en de laatste plant op aarde op woensdag 24 januari  

03 maart 2023
Ben je tussen 5 en 21 jaar oud? Dan kan je deelnemen aan de internationale foto- en videowedstrijd ‘I live by the Sea’. Hoe ver je ook van de zee af woont – naast het strand of ver weg in de bergen – je hebt een grote invloed op de zeeën en de oceaan. Het is aan elk van ons om te bepalen of we een positieve relatie met de zee creëren of er een negatieve invloed op hebben.
28 februari 2023

Kom op zaterdag 25 maart 2023 naar een van de 10 kustgemeenten aan de Vlaamse kust voor de zesde editie van De Grote Schelpenteldag. Honderden amateurwetenschappers en burgers bepalen op die dag welke schelpen op de Vlaamse stranden aangespoeld zijn. Zo krijgen we een beter beeld van de veranderingen in het zeeleven in het Belgisch deel van de Noordzee. Denk maar aan effecten van klimaatwijziging, menselijke bouwsels, of de komst en verspreiding van niet-inheemse soorten ...
 

14 december 2022

Wil je in klas aan de slag gaan rond het thema ecosysteemdiensten? Dan kan dit met ons lesmateriaal over algen. Er is zowel materiaal beschikbaar voor het secundair onderwijs als voor het lager onderwijs. En wil je graag wat dieper kennismaken met een van de opdrachten? Volg dan onze sessie op het Congres Leraars Wetenschappen op 4 februari. 

14 december 2022
Het nieuwe magazine De Grote Rede gaat over dijken en overstromingsgevaar, een zich onthullende archeologische site door oevererosie langs de Schelde en zelfmedicatie van langsbektuimelaars in de Rode Zee. Verder hebben we het o.a. over het succes van het muiltje, de troebelheid van het Noordzeewater, kwaliteitsonderwijs, emoties die de zee oproept en de oorsprong van het woord 'bruinvis'.
07 september 2022
Tijdens de ijstijden was de Noordzee geen zee, maar een drooggevallen toendravlakte doorsneden met brede rivieren. Uit dit begraven verleden worden regelmatig fossiel bovengehaald: resten van mammoeten en walrussen, beenderen van de uitgestorven reuzenalk, oude schelpen, etc.. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) organiseert hierrond op vrijdag 14 oktober 2022 een gratis studiedag in zijn nieuwe gebouwen aan de Jacobsenstraat 1, Oostende.
19 augustus 2022

De vraag naar een nascholing over plastic is er nog steeds. Daarom bieden we de nascholing 'Een oceaan vol plastic' voor een derde maal aan via CNO Antwerpen en dit op woensdag 18 januari 2023. 

15 augustus 2022
Plastic Pirates – Go Europe! is een boeiend Europees citizen science project dat mikt op de jeugdige goesting van jongeren (10 - 18 jaar) en hun leerkrachten. Dé kans om in de huid te kruipen van een onderzoeker, metingen te doen van macro- en microplastics in de rivier in jouw buurt, en zo bij te dragen aan een gezondere planeet.
21 juni 2022

De Brugse basisschool Sint Lodewijkscollege – Spoorwegstraat, de provincie West-Vlaanderen en PlaneetZee ontwikkelden zes gloednieuwe STEM-activiteiten voor het lager onderwijs met de zee als rode draad. Het doel van de activiteiten is leerlingen in contact brengen met de zee door ze zelf briljante oplossingen te laten bedenken voor problemen. Op Wereldoceaandag lanceerden de initiatiefnemers de zes activiteiten die nu ook online beschikbaar zijn.

 

17 juni 2022
De warme temperaturen van de komende dagen kondigen het al aan: de zomer is in aantocht! En daar hoort traditioneel ook een nieuwe editie van de Zeekrant bij. Met de Zeekrant willen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Provincie West-Vlaanderen de kustbewoners en -bezoekers onderdompelen in zeethema’s. En dat op een laagdrempelige manier. Haal snel jouw exemplaar en geniet ervan, liefst met zicht op zee.
13 mei 2022
Als beloning om deel te nemen aan de PlaneetZee-scholenwedstrijd rond klimaat en de oceaan, mogen de klassen een escape room komen spelen in een authentieke bunker in Oostende. 
04 mei 2022
Op zondag 22 mei kan je samen met je kinderen op het strand van Oostende meedoen met een 40 minuten durende sessie door OffshoreWind4Kids. Daarin bouw je je eigen offshore windturbine. Voor jongens en meisjes tussen 8 en 15 jaar. Starten kan om 13:00 of 15:30.