Overslaan en naar de inhoud gaan

Escaperoom Klimaat & Oceaan

Ben je een leerkracht uit de tweede of derde graad secundair onderwijs? En wil je je leerlingen actief en origineel aan het werk zetten rond ‘Klimaat en Oceaan’? Ontleen dan een van onze vijf escaperoom-boxen voor jouw klas. Je ontleent de box voor één week en kan de escaperoom met een of meerdere klassen spelen. Voorafgaand ontvang je van ons de complete handleiding plus de lijst met het extra benodigde (labo)materiaal dat jullie zelf dienen te voorzien.

Medium voor groene micro-algen

Ga je in klas aan de slag met algen? Experimenteer erop los! En wil je die algen langer in leven houden? Maak dan zelf medium. 

Calling in our Corals

Iedereen met 3 minuten tijd én een internetverbinding kan meehelpen met koraalonderzoekers, en zo koraalriffen over de hele wereld helpen te herstellen. Google Arts & Culture lanceert het unieke experiment 'Calling in our Corals', waar iedereen actief kan aan bijdragen. Laat je trainen door zeewetenschappers Steve en Mary om de geluiden van een koraalrif te leren herkennen, en help ze vervolgens hun talrijke geluidsopnames te identificeren. Zo kunnen ze de voortgang van het herstel van koraalriffen beter opvolgen, met beter getrainde artificiële intelligentie.

Als leerkracht mee aan boord van de Simon Stevin?

Beeld je even in: vanop het dek van een onderzoeksschip uitkijken over de zee. Het geluid van golven tegen de romp van het schip, een zeebries door je haar en (hopelijk) de zon op je gezicht.

Een utopisch plaatje? Een droom van elke leerkracht wetenschappen?

Wel, wij hebben de perfecte kans voor jou! Op maandag 8 mei 2023 varen we uit en jij kan mee inschepen.

Gratis online opleiding 'ecosystemen' voor wetenschapsleerkrachten

Tussen 25 april en 7 mei 2023 kan je een online opleiding volgen rond ecosytemen, gegeven door het Europese labo voor biowetenschappen (EMBL). Let op, inschrijven gebeurt vóór 20 april! Wees er snel bij! 

Nieuwe nascholingen

School je ook graag bij? Wij bieden in samenwerking met CNO Antwerpen twee nieuwe nascholingen aan: 

- De oceaan in een veranderend klimaat op woensdag 20 september 

- STEM-project: WALL-E en de laatste plant op aarde op woensdag 24 januari  

I live by the Sea: internationale foto- en videowedstrijd voor jongeren

Ben je tussen 5 en 21 jaar oud? Dan kan je deelnemen aan de internationale foto- en videowedstrijd ‘I live by the Sea’. Hoe ver je ook van de zee af woont – naast het strand of ver weg in de bergen – je hebt een grote invloed op de zeeën en de oceaan. Het is aan elk van ons om te bepalen of we een positieve relatie met de zee creëren of er een negatieve invloed op hebben.

25 maart 2023: Grote Schelpenteldag

Kom op zaterdag 25 maart 2023 naar een van de 10 kustgemeenten aan de Vlaamse kust voor de zesde editie van De Grote Schelpenteldag. Honderden amateurwetenschappers en burgers bepalen op die dag welke schelpen op de Vlaamse stranden aangespoeld zijn. Zo krijgen we een beter beeld van de veranderingen in het zeeleven in het Belgisch deel van de Noordzee. Denk maar aan effecten van klimaatwijziging, menselijke bouwsels, of de komst en verspreiding van niet-inheemse soorten ...
 

Nieuw lesmateriaal

Wil je in klas aan de slag gaan rond het thema ecosysteemdiensten? Dan kan dit met ons lesmateriaal over algen. Er is zowel materiaal beschikbaar voor het secundair onderwijs als voor het lager onderwijs. En wil je graag wat dieper kennismaken met een van de opdrachten? Volg dan onze sessie op het Congres Leraars Wetenschappen op 4 februari. 

Grote Rede 56

Het nieuwe magazine De Grote Rede gaat over dijken en overstromingsgevaar, een zich onthullende archeologische site door oevererosie langs de Schelde en zelfmedicatie van langsbektuimelaars in de Rode Zee. Verder hebben we het o.a. over het succes van het muiltje, de troebelheid van het Noordzeewater, kwaliteitsonderwijs, emoties die de zee oproept en de oorsprong van het woord 'bruinvis'.

Studiedag: Fossielen van onze Noordzee

Tijdens de ijstijden was de Noordzee geen zee, maar een drooggevallen toendravlakte doorsneden met brede rivieren. Uit dit begraven verleden worden regelmatig fossiel bovengehaald: resten van mammoeten en walrussen, beenderen van de uitgestorven reuzenalk, oude schelpen, etc.. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) organiseert hierrond op vrijdag 14 oktober 2022 een gratis studiedag in zijn nieuwe gebouwen aan de Jacobsenstraat 1, Oostende.

Nascholing: 'Een oceaan vol plastic'

De vraag naar een nascholing over plastic is er nog steeds. Daarom bieden we de nascholing 'Een oceaan vol plastic' voor een derde maal aan via CNO Antwerpen en dit op woensdag 18 januari 2023. 

Ahoy Plastic Pirates!

Plastic Pirates – Go Europe! is een boeiend Europees citizen science project dat mikt op de jeugdige goesting van jongeren (10 - 18 jaar) en hun leerkrachten. Dé kans om in de huid te kruipen van een onderzoeker, metingen te doen van macro- en microplastics in de rivier in jouw buurt, en zo bij te dragen aan een gezondere planeet.

6 STEM-activiteiten met de zee als rode draad

De Brugse basisschool Sint Lodewijkscollege – Spoorwegstraat, de provincie West-Vlaanderen en PlaneetZee ontwikkelden zes gloednieuwe STEM-activiteiten voor het lager onderwijs met de zee als rode draad. Het doel van de activiteiten is leerlingen in contact brengen met de zee door ze zelf briljante oplossingen te laten bedenken voor problemen. Op Wereldoceaandag lanceerden de initiatiefnemers de zes activiteiten die nu ook online beschikbaar zijn.

 

Nieuwe Zeekrant

De warme temperaturen van de komende dagen kondigen het al aan: de zomer is in aantocht! En daar hoort traditioneel ook een nieuwe editie van de Zeekrant bij. Met de Zeekrant willen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Provincie West-Vlaanderen de kustbewoners en -bezoekers onderdompelen in zeethema’s. En dat op een laagdrempelige manier. Haal snel jouw exemplaar en geniet ervan, liefst met zicht op zee.
Abonneer op Nieuws