Nieuws | Planeet Zee

Nieuws

13 november 2020

Wat hebben wetenschappers, kunstenaars en kinderen met elkaar gemeen?
Oplossingen verzinnen voor nieuwe problemen! Een doos vol verrassend en inspirerend materiaal dat kinderen aanzet tot divergent of ‘out-of-the-box’ denken.

12 november 2020

Het hoofdartikel van het Testerep magazine van het Vlaams Instituut voor de Zee gaat deze maand over de quarantainemaatregelen die precies driehonderd jaar geleden genomen werden in Marseille om de pest in te dijken. Brandend actueel en bruikbaar in de lessen geschiedenis. 

30 oktober 2020
Ga mee op 360° virtual tour en ontdek samen met wetenschappers en de bemanning het onderzoeksschip RV Simon Stevin.
29 oktober 2020
Het nieuwe Testerep magazine van het Vlaams Instituut voor de Zee pakt elke maand uit met een boeiend hoofdartikel. In de eerste editie gaat dit over de zoektocht naar de oorsprong van het leven. Zeker bruikbaar in het middelbaar onderwijs. 
09 oktober 2020

De oceaan beschermen en onze mariene bronnen duurzaam beheren, start met de juiste kennis en begrip. De nieuwe Europese zeeatlas draagt bij tot de verbetering van die 'oceaangeletterdheid'. Ook bruikbaar in de klas. Nu beschikbaar in 24 talen.

09 oktober 2020

Een reeks van 3 animatievideo's legt op een begrijpelijk manier algenbloeien, de diversiteit aan algen, en het ontstaan en de rol van photosynthese uit. De animaties werden gemaakt op maat van het onderwijs en zijn zowel in het Nederlands als het Engels beschikbaar.

24 september 2020

De Science Without Borders® Challenge is een internationale wedstrijd die kunst gebruikt om studenten en leerkrachten te betrekken bij natuurbehoud. Dit jaar is het thema: 'The magic of mangroves'. 

03 september 2020

Roken is schadelijk voor de gezondheid - maar ook voor het milieu? Laat jouw leerlingen dit zelf nagaan in klas met behulp van drie eenvoudige proefjes. 

03 september 2020
Naar aanleiding van de expositie ‘Operatie Noordzee 1944-’45’ in Seafront Zeebrugge werd een uniek hoorspel gelanceerd over de bevrijding van Belgische kust en Scheldemonding. Zo kan het onderwerp op een toegankelijke manier gebracht worden in klassen van de basisschool.
03 september 2020
Met de Zeekrant willen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Provincie West-Vlaanderen de kustbewoners en kustbezoekers informeren over actuele zeethema's. Ook voor het onderwijs is de krant zeker bruikbaar, laat jouw leerlingen kennismaken met deze boeiende thema's. 
06 maart 2020

Schelpen leren kennen is leuk voor jong en oud. Bovendien leert het wetenschappers over de biodiversiteit in zee, de aanwezigheid van exoten, verschillen tussen de oost- en westkust enzovoort. Iedereen kan meedoen op zaterdag 14 maart in een van de tien deelnemende kuststeden. 

04 februari 2019
Het VLIZ, VLA West-Vlaanderen, FOD Marien Milieu en het Maritiem Instituut Mercator nodigen leerkrachten uit voor een studiedag te Oostende over het gebruik van de zee.
14 november 2018

Wie robots en de zee fascinerend vindt, is ongetwijfeld gek van ROV’s.  Op het VLIZ bouwden leerlingen hun eigen onbemande onderwaterrobot. 

 

14 november 2018

Onderzoekers van de Universiteit van Berkeley kijken wereldwijd naar de kennis van jongeren over de oceaan. Vul de bevraging in en win een zeetocht!

13 november 2018
In De Panne opende eind oktober 2018 het vernieuwde natuur-educatief centrum Duinpanne, de nieuwe naam voor de vroegere Nachtegaal. Na een maandenlange sluiting voor renovatiewerken, opent het centrum momenteel met een interessante tijdelijke tentoonstelling over wieren.