Wedstrijd | Planeet Zee

Wedstrijd

Terugblik op editie 2021-2022

Met de scholenwedstrijd wilde VLIZ het klimaat en de oceaan binnen trekken in zoveel mogelijk lessen. Leerlingen deelden hun belevenissen op TikTok. En creatief waren! Binnenkort mogen alle klassen hun opgedane kennis uittesten in een escape room in een echte bunker aan zee, maar de top 5 kreeg een extra beloning als prijs. Herbeleef het mee.

In mei mogen alle 32 deelnemende klassen hun opgedane kennis komen uittesten in een PlaneetZee- escape room in een echte bunker aan zee. Hun opgedane kennis rond het klimaat en de oceaan zal hen helpen om hun opdracht in de bunker tot een goed einde te brengen, want "De fossiele brandstofindustrie sluit hen op in een bunker in Oostende omdat ze te kritisch zijn. De zuurstof raakt op dus ze moeten snel ontsnappen!" 

Volgend schooljaar zal de escape room ook uitgeschreven staan op de PlaneetZee-website zodat elke geïnteresseerde leerkracht die zelf kan opstellen in zijn of haar school. Wordt dus vervolgd!

 

Wedstrijd PlaneetZee

Bij de start van schooljaar 2021-2022 lanceert VLIZ Educatie een nieuwe wedstrijd, rond het thema ‘Klimaat en de oceaan’. Leerlingen uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs gaan aan de slag met zoveel mogelijk deelaspecten: oceaancirculatie - oceaanverzuring - koolstofcyclus - zeespiegelstijging - soortenverschuiving - dalend zuurstofgasgehalte. Door je in te lezen, praktische oefeningen uit te voeren en het thema echt te doen leven in de klas, bereid je je optimaal voor op de finale!

Alles komt samen in de escape room op het einde van het traject. Hoe meer info je verzamelt, hoe beter je als klas voorbereid bent om in een recordtijd de raadsels op te lossen. Elke klas die deelneemt en met minstens één module aan de slag gaat, krijgt hiertoe de kans. Voor wie niet naar zee kan komen: de escaperoom is zodanig opgebouwd dat je die ook op school kunt spelen.

Hoe volgen we op wat jullie doen in klas? Simpel, via Tiktok! Maak je als leerkracht hierover geen zorgen, het biedt die tieners de kans om jou iets te leren! We willen hen enthousiast maken via hun eigen leefwereld. 

 

Schrijf jouw klas nu in! (Registratiedeadline 31 oktober 2021) 

 

De top 5 van winnende klassen krijgt nog een extraatje. De eerste prijs is een expeditie met het onderzoeksschip Simon Stevin, gekaderd in een 3-daags verblijf in Oostende. De 2de en 3de prijs omvatten een halve dag speurwerk in de labo’s van het VLIZ, aangevuld met een workshop aan/op zee. En de 4de en 5de prijs geven recht op het uitnodigen van een oceaan/klimaatspreker op school.

Lees het wedstrijdreglement na.