25 maart 2023: Grote Schelpenteldag | Planeet Zee

25 maart 2023: Grote Schelpenteldag

25 maart 2023: Grote Schelpenteldag

Dit jaar kijken we op de Vlaamse stranden gericht naar schelpen met gaatjes: Welke soorten vertonen vaker gaatjes dan andere? Vinden we meer schelpen met gaatjes aan de West-, Midden of Oostkust? En door welke slakken zijn de gaatjes gemaakt? Ook in Nederland en Noord-Frankrijk gaan ze op zaterdag 25 maart met dezelfde techniek aan de slag. Vinden we in Noord-Frankrijk dezelfde schelpen als in België of Nederland?

Je gaat schelpen rapen, bewonderen en proberen te achterhalen welke soorten het zijn. Tegelijk geef je er ook de wetenschap een duwtje mee in de rug. In elk van de tien kustgemeenten helpen schelpenkenners je op de telposten tussen 10 en 16 uur bij het verzamelen en herkennen van jouw honderd strandschelpen. En als honderden enthousiastelingen dat doen, dan leren we met zijn allen weer heel wat bij over die fascinerende zeedieren. Ervaring of niet, iedereen kan (zee)wetenschapper worden voor een dag!

Ter plekke zijn er ook enkele leuke activiteiten op maat van kinderen.

Meer informatie op www.groteschelpenteldag.be.
 

De Grote Schelpenteldag is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de Provincie West-Vlaanderen, EOS magazine, de Strandwerkgroep, Natuurpunt, Kusterfgoed en de kustgemeenten.