Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoektocht naar vermist vliegtuig gehinderd door marien zwerfvuil

25 maart 2014

De speurtocht naar het vermiste Maleisische vliegtuig in de Indische Oceaan is nu al bijna twee weken aan de gang. De zoektocht heeft alvast één ding duidelijk gemaakt: de oceaan is één grote verzamelplaats voor afval.

Vermoedelijk stortte de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines met 239 inzittenden neer in de zuidelijke Indische Oceaan, één van de meest ontoegankelijke gebied op aarde. Een gigantische watermassa waar het water 3.000 meter diep is, de golven 30 meter hoog, en het bovendien  stormseizoen is, is de plaats waar 25 vliegtuigen en 18 schepen nu al meer dan 24 uur zoeken naar twee mogelijke brokstukken die van het vermiste vliegtuig kunnen zijn.  Echter, de enorme hoeveelheid zwervend afval in de oceaan maakt het moeilijk om er schepen te laten zoeken.

"Het is niet zoals zoeken naar een speld in een hooiberg," zegt onderzoeker M. Sanjayan van Conservation International aan CNN, “maar wrakstukken van een Boeing 777 in de oceaan vinden lijkt eerder op het zoeken naar een speld in een speldfabriek.  Het ene stukje afval drijft letterlijk naast het andere. “

Wetenschappers als Sanjayan waarschuwen al langer voor de desastreuze gevolgen van de vervuiling van de oceaan. Nu de hele wereld meezoekt naar de Boeing, haalt de problematiek van 'grote hoeveelheden brokstukken in de oceaan' ook het nieuws. Naar schatting vallen zo’n 700 tot 10.000 containers van de 1000 miljoen die jaarlijks verscheept worden tijdens de zeereis overboord volgens de World Shipping Council. Andere bronnen van zwerfvuil in zee komen van het land. Zo belandde meer dan 10 miljoen ton afval – waaronder huizen, auto’s, schoolbanken en machines –na de tsunami in 2011 in zee.  Op een gegeven moment breken die grote objecten in steeds kleinere deeltjes. Ze drijven mee op de stromingen en verzamelen zich op bepaalde plaatsen in de oceanen. Kleine deeltjes afval uit deze zogenaamde ‘plastic soep’ zijn schadelijk voor veel dieren. Zeevogels, schildpadden, haaien en ander zeeleven zien het aan voor voedsel en stikken erin of ze raken erin verstrikt.