Workshop Aquabotz getest en goedgekeurd | Planeet Zee

Workshop Aquabotz getest en goedgekeurd

Workshop Aquabotz getest en goedgekeurd

In deze workshops leren we concepten uit de les natuurwetenschappen al spelend aan door ROV’s te bouwen. ROV staat voor Remotely Operated Vehicle. Het zijn onderwaterrobots die vanop afstand bestuurd worden. Ze worden ingezet door onderzoekers en de offshore industrie om plaatsen in de (diep)zee te bereiken die voor de mens anders niet toegankelijk zijn. Het programma werd in 2002 door NASA ontworpen en verder geoptimaliseerd door verschillende Amerikaanse universiteiten.

De Aquabotz bouwpakketten bestaan vandaag uit PVC-buizen, drie motoren, een besturingsconsole en 12V- batterijen. Studenten worden uitgedaagd om de Aquabotz te bouwen en het ontwerp steeds aan te passen totdat ze voldoende drijven en bestuurbaar zijn.

De leerlingen waren alvast enthousiast. “Op school krijgen we nooit zulke praktische lessen”. “Hier kan ik experimenteren zonder dat het op punten staat.”

De workshop kwam tot stand na een samenwerking tussen VLIZ en Dr. Douglas Levin van het Washington College, Maryland US (zie foto onder).  Hij ontwikkelde een uitgebreid STEM programma voor de studie van de Chester River and Chesapeake Bay voor leerkrachten, studenten en leerlingen. De Aquabotz maken deel uit van dit programma.

 

 

 

 

 

D