Ga kopje onder op de nieuwe expo Zee in Zicht | Planeet Zee

Ga kopje onder op de nieuwe expo Zee in Zicht

Ga kopje onder op de nieuwe expo Zee in Zicht

Hoe zat dat nu weer precies met eb en vloed? Dat leer je aan het begin van de expo. De op de grond geprojecteerde golven komen recht op je af en laten kinderen zo hoog mogelijk over alle golven springen (zonder nat te worden!). In het strandhuisje kom je even op adem en kan je uitzoeken welke krabben of zee-egels je ooit zelf al eens tegenkwam aan de kust. Een van onze jonge mede-bezoekers was alvast onder de indruk van de sponsen, die ‘wel lijken op echte keuken-sponzen, mama’.

In de centrale grote zaal vinden we het antwoord op een aantal vragen over het leven in zee. Wat als je als zeedier je hele leven vastzit op een bepaalde plek? Hoe geraak je dan aan eten? Hoe moet je je verdedigen en hoe plant je je voort? We leren dat andere zeedieren kunnen kruipen, drijven en zwemmen. Dat ze kunnen boren, filtreren, roven en grazen om aan voedsel te komen. Overleven doen ze door te vluchten, zich te camoufleren, hun schelp af te sluiten, de vijand af te schrikken of zich te verstoppen. Ontzettend veel schelpen liggen er bij elkaar. Je hebt geen idee waar eerst te kijken. De kleinste bezoekers kunnen achter deurtjes piepen, zoekspelletjes spelen of een filmfragmenten koppelen met het juiste geluid.

Zeeën en de oceaan beïnvloeden op veel manieren het leven aan land, ook ons leven. Spontaan denken we aan vakantie, zon en strand … Maar we staan te weinig stil bij al het andere wat de oceaan ons te bieden heeft. Met heel wat stoffen uit zee komen we dagelijks in contact: van keukenzout, over additieven in cosmetica, tot werkzame bestanddelen in medicatie. De oceaan is vaak een bron van inspiratie, recreatie, verjonging en ontdekking. Het is ook een belangrijk onderdeel in het erfgoed van vele culturen.

De derde zaal is opgebouwd als een heuse duikklok, die je nog dieper meeneemt onder water. Sponzen, koralen, vissen en onder je voeten het skelet van een zeeschildpad: je beleeft het van dichtbij! Door de kijkers verbaas je je over de meest diverse vormen van fytoplankton. En met een druk op de rode knop, kan je net voor het naar buiten gaan, eventjes voelen hoe het is om onder water te zijn ... Klaar om de zee in het echt ontdekken!