Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzame Visweek aan de Universiteit Gent (18-22 november 2013)

31 oktober 2013

Weet jij wat bijvangst is? En wat eraan te doen is? Tijdens de duurzame-visweek van 18 tot en met 22 november 2013 leggen UGent-onderzoekers je alles haarfijn uit.

Heel zelden wordt er in een visserij slechts één vissoort gevangen: bij het jagen op een begeerde soort is er haast onvermijdelijk bijvangst van soorten die commercieel niet interessant zijn, of simpelweg te klein zijn om aan land te mogen brengen. Dit is bijvangst. Deze bestaat niet enkel uit vis, ook bodemdieren zoals zeesterren en krabben worden regelmatig bijgevangen. In veel tropische visserijen (bv. op tonijn) gaat dit nog verder: daar is bijvangst van schildpadden, zeevogels, haaien en dolfijnen niet ongewoon.

Een groot deel van de bijvangst overleeft dit niet, toch moet deze overboord - de huidige wetgeving laat immers niet toe dat ondermaatse vis wordt aangeland.De Europese Commissie wil vanaf 2014 de teruggooi van vis verbieden. Ook ondermaatse individuen moet dan verplicht aan land worden gebracht. Deze vis gaat van het jaarlijkse quotum af, dus de visser is er enkel bij gebaat om met een selectievere vismethode te gaan vissen. De consument kan vervolgens bewust gaan kiezen voor vis die met deze selectievere methodes wordt opgevist.

Van 18 tot en met 22 november 2013 is het aan de Universiteit Gent de ganse week Duurzame Visweek. Zo worden er elke dag acties gehouden in de verschillende studentenrestaurants en is er op 21 november een lezingenavond over duurzame vis en het onderzoek dat hierrond gebeurt aan de UGent.

Voor een gedetailleerd programma, hou je best de website van het Marine@UGent-consortium in de gaten.

Volg de actie ook op Facebook. Je kan er meedoen aan een leuke wedstrijd: de hoofdprijs is een cruise voor twee personen met het onderzoeksschip Simon Stevin!

Info: Ines Tavernier, coördinator Marine@UGent,
Ines.Tavernier@UGent.be
+32-(0)9-264 37 78

Deze actie wordt ondersteund door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Stichting De Noordzee en WWF.