Antifouling aanbrengen
12 januari 2017Elk schip of voorwerp dat in het water ligt krijgt te maken met de aangroei van organismen. Om dit tegen te gaan wordt er antifouling aangebracht.
Deze speciale verflaag verhindert micro-organismen, zeepokken, mosselen en zeewier om zich aan de romp van het schip te hechten. Op een korte tijd zou het schip amper nog vaart maken doordat het een te groot gewicht aan organismen meesleept!
Foto links: Een Engelse visser had wel een bijzondere vangst; de mini-boot 'Crimson'. De kiel en romp waren begroeid met mosselen. (c) Broe-Bougourd ; Foto rechts: (c) Bijdam Watersport
Antifouling beschermt een schip dus ook tegen de schade die organismen aanbrengen. Ze tasten de buitenlagen aan en verminderen zo de levensduur van het schip.
Een bijkomend probleem is dat organismen die met het bootje over de oceaan meereizen in een geheel vreemde omgeving terechtkomen. Een omgeving waar ze misschien geen natuurlijke vijanden hebben en zo het ecosysteem kunnen verstoren.
De verf aanbrengen vraagt voor enige voorzichtigheid. Antifouling kan voor irritatie op je huid zorgen. Ook van de dampen kun je onwel geraken. Dit product bevat gevaarlijke substanties zoals oplosmiddelen waarmee met zorg en voorzichtigheid moet omgegaan worden. De vorige generatie antifouling werd in 2008 uit de handel genomen. Ze was gebaseerd waren op TBT of tributyltin. TBT was zeer schadelijk voor het milieu. Ze veroorzaakte hormonale problemen bij bv. purperslakjes en de wulk. De vrouwtjes kregen mannelijke geslachtskenmerken.
Meer weten over TBT? Ga dan naar Expeditie Zeeleeuw.
Met dank de bemanning van de RV Simon Stevin voor de pot antifouling!