Overslaan en naar de inhoud gaan

Dalend zuurstofgehalte: eutrofiëring

Het dalend zuurstofgehalte in de oceaan ten gevolge van de klimaatverandering is een probleem dat wetenschappers zorgen baart, maar nog maar weinig bekend is bij het brede publiek. Quasi al het leven op aarde, inclusief wijzelf, hebben zuurstofgas nodig om te overleven. De helft van al het zuurstofgas op aarde is afkomstig van productie uit de oceaan. Wanneer organismen het moeilijker krijgen in een zuurstofarme oceaan, zal dit een impact hebben op ecologie én economie. Grosso modo zien we twee oorzaken voor de zuurstofdaling. In de open oceaan heeft de klimaatwijziging…

Dalend zuurstofgehalte

Wanneer we spreken over de longen van de aarde, denken we wellicht allemaal aan het Amazonewoud! Helemaal volledig is dat plaatje echter niet, want zo’n 50% van de zuurstofproductie op aarde vindt plaats in de oceaan. Net zoals groene planten aan land, zorgen kleine bacteriën, zeegras, micro- en macro-algen in zee voor de aanmaak van zuurstofgas. Tijdens de fotosynthese wordt, met behulp van licht, water en CO2 omgezet in suikers en zuurstofgas.

Maar onze oceaan raakt stilaan in ademnood. Ten gevolge van de klimaatwijziging en overbemesting daalt het zuurstofgehalte.…

Abonneer op eutrofiering