Overslaan en naar de inhoud gaan

Densiteit bepalen van plastic

Je kunt verschillende soorten plastic recycleren. Als we erin slagen de dichtheid of densiteit van een plastic te bepalen, kunnen we mogelijk achterhalen om welk type plastic het gaat en of het kandidaat is voor recyclage.

(Relatieve) densiteit is een van de meest gebruikte eigenschappen om een stof te identificeren. We stellen twee verschillende experimenten voor die hiervan gebruik maken. 

In experiment a gaan leerlingen indirect de densiteit van het plastic bepalen. Ze starten met een proefbuis met gedestilleerd water. Zinkt het plastic, dan verhogen ze de…

Milieu-effect van peuken

Een aanzienlijk deel van het plasticafval op strand bestaat uit sigarettenpeuken. Onder invloed van UV-licht vallen die over een tijdspanne van 12-15 jaar uiteen in steeds kleiner wordende stukjes. Daarnaast zitten de filters volgestouwd met duizenden chemische stoffen, die achterblijven na het roken. Stoffen zoals arseen, lood en koper lossen op in water en komen zo in de bodem, rivieren en oceaan terecht. 

Voer drie eenvoudige proefjes uit die aantonen dat die chemische stoffen schadelijk kunnen zijn voor organismen die leven in de bodem, in zoetwater en in zoutwater.…

Microplastics uit cosmetica filteren

Wist je dat sommige verzorgingsproducten kleine stukjes plastic bevatten? Waterzuiveringsstations houden die microplastics slechts gedeeltelijk tegen dus die komen in de oceaan terecht. 

Hier vormen ze een bedreiging voor het zeeleven én ze komen ook op ons bord terecht. In deze opdracht gaan leerlingen na of hun verzorgingsproducten microplastics bevatten. 

Bekijk het gefilmde experiment hieronder en download de ingevulde leerkrachtenversie en de werkbundel voor de leerlingen.

 

 …

Een oceaan vol plastic

Plastic is een product dat niet weg te denken is uit ons leven. Het is een stof met zeer veel toepassingen waardoor men het ook vaak als wegwerpproduct gebruikt. Via een aantal opdrachten en proeven (links van deze pagina) willen we leerlingen laten kennismaken met de eigenschappen van plastic of met de milieuproblemen hieraan gelinkt. Als leerkracht kan je een bepaalde invalshoek kiezen (biologie, chemie, fysica, aardrijkskunde, wiskunde) om dit onderwerp te bespreken. De proeven staan dus los van elkaar.

Onderstaand document biedt alle achtergrondinfo voor…

Abonneer op microplastics