Overslaan en naar de inhoud gaan

Dalend zuurstofgehalte

Wanneer we spreken over de longen van de aarde, denken we wellicht allemaal aan het Amazonewoud! Helemaal volledig is dat plaatje echter niet, want zo’n 50% van de zuurstofproductie op aarde vindt plaats in de oceaan. Net zoals groene planten aan land, zorgen kleine bacteriën, zeegras, micro- en macro-algen in zee voor de aanmaak van zuurstofgas. Tijdens de fotosynthese wordt, met behulp van licht, water en CO2 omgezet in suikers en zuurstofgas.

Maar onze oceaan raakt stilaan in ademnood. Ten gevolge van de klimaatwijziging en overbemesting daalt het zuurstofgehalte.…

Oceaancirculatie

De watermassa’s van de oceaan herverdelen warmte over onze planeet. Oppervlaktewater dat opwarmt aan de tropen stroomt naar hogere breedtegraden en geeft zijn warmte geleidelijk aan af aan de atmosfeer. Zo heeft oceaancirculatie een bepalende invloed op ons globale en regionale klimaat. 

In volgend lessenpakket bepalen leerlingen experimenteel de densiteit van zoetwater en van zoutwater. Vervolgens creëren ze verschillende waterlagen (oppervlaktewater, intermediair water en diepwater). Aanvullende reflectievragen laat hen dan toe om inzicht te verkrijgen in de…

Densiteit bepalen van plastic

Je kunt verschillende soorten plastic recycleren. Als we erin slagen de dichtheid of densiteit van een plastic te bepalen, kunnen we mogelijk achterhalen om welk type plastic het gaat en of het kandidaat is voor recyclage.

(Relatieve) densiteit is een van de meest gebruikte eigenschappen om een stof te identificeren. We stellen twee verschillende experimenten voor die hiervan gebruik maken. 

In experiment a gaan leerlingen indirect de densiteit van het plastic bepalen. Ze starten met een proefbuis met gedestilleerd water. Zinkt het plastic, dan verhogen ze de…

Een oceaan vol plastic

Plastic is een product dat niet weg te denken is uit ons leven. Het is een stof met zeer veel toepassingen waardoor men het ook vaak als wegwerpproduct gebruikt. Via een aantal opdrachten en proeven (links van deze pagina) willen we leerlingen laten kennismaken met de eigenschappen van plastic of met de milieuproblemen hieraan gelinkt. Als leerkracht kan je een bepaalde invalshoek kiezen (biologie, chemie, fysica, aardrijkskunde, wiskunde) om dit onderwerp te bespreken. De proeven staan dus los van elkaar.

Onderstaand document biedt alle achtergrondinfo voor…

Abonneer op densiteit