Hallo, mijn naam is Lisbeth. Ik ben een doctoraatsstudent in de Mariene Milieutoxicologie aan de Universiteit van Gent. Ik houd me vooral bezig met microplastics. Microplastics zijn microscopisch kleine plasticdeeltjes die in de oceaan terecht komen door vervuiling. Daarnaast onderzoek ik de effecten die microplastics kunnen hebben op mariene organismen en mensen (die deze mariene organismen veelal eten).
Hoewel mariene onderzoek nooit echt een roeping was voor mij, ben ik tijdens mijn master op de universiteit wel in deze sector terecht gekomen. Sindsdien ben ik (met plezier) ‘blijven plakken’ in de Mariene Milieutoxicologie, wat moeilijke woorden zijn voor: de vervuiling van het mariene milieu. Tijdens mijn werk ben ik zowel in het labo als op het strand te vinden. Aan variatie op de werkvloer dus zeker geen gemis!
Als je je bedenkt dat we meer weten over de maan dan de diepzee, dan zal het je niet verbazen dat de zeeën en oceanen op deze blauwe bol wetenschappers nog maar al te vaak voor een raadsel stellen. Dit geldt ook voor marien onderzoek, en zeker voor microplastic onderzoek. We kennen deze vorm van vervuiling nog maar sinds een aantal jaar. In de meeste gevallen zijn de gevolgen van deze microplastics nog steeds een groot vraagteken.
Elke dag brengt nieuwe uitdagingen, en met elk antwoord komt er een nieuwe vraag. Elke nieuwe bevinding brengt nieuwe onderzoeksvragen met zich mee die ons onderzoek telkens in andere nieuwe richtingen stuwen. Elke dag leer ik nieuwe dingen, en juist dit maakt mariene onderzoek voor mij zo’n interessante en uitdagende job!
Lisbeth Van Cauwenberghe – Onderzoekster in de Mariene Milieutoxicologie aan de Universiteit Gent