Marien datamanager | Planeet Zee

Marien datamanager

Marien datamanager

 
Leuk dat je een kijkje komt nemen bij mijn koele job! Mijn naam is Leen en ik werk een als projectleider op het datacentrum van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Voorheen werkte ik al eerder bij het VLIZ, ik ben namelijk begonnen als wetenschappelijk medewerkster waar ik werkte aan een educatief project.
 
Binnen het datacentrum sta ik voor het beheer van twee grote systemen: het European Ocean Biogeograpic System (EurOBIS) en het Wereldregister van Mariene soorten (WoRMS).Wat doe ik dan zoal op een normale werkdag? Mijn takenpakket bestaat uit het verzamelen, beschrijven en archiveren van wetenschappelijke data, alsook het uitvoeren van kwaliteitscontroles en ervoor zorgen dat alle gegevens netjes in de juiste systemen worden opgenomen en beschikbaar worden gemaakt voor onze gebruikers. Daarnaast is het mijn taak om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt binnen het datacentrum. Zonder coördinatie zou het namelijk een zooitje kunnen worden! Daarnaast werk ik mee aan analyses uit de beschikbare data, om bijvoorbeeld ontbrekende zaken te identificeren.
 
Wat mijn job zo interessant en leuk maakt? De vele contacten met binnen-, maar ook buitenlandse wetenschappers en data managers! Daarnaast vind ik de voldoening van mijn werk erg motiverend. Mijn werk vraagt veel nauwkeurigheid en geduld. Hoewel ik graag heb dat dingen vlot en snel vooruit gaan, kan niet alles op één dag in orde komen (Rome is ook niet in één dag gebouwd..). Het afwerken van een project, geef mij dan extra veel voldoening.
 
Als klein meisje hield ik al van de zee. Ik droomde er van om op zee walvissen en dolfijnen te gaan bestuderen. Een keuze voor mariene biologie kwam dan niet als verrassing. Als jobstudente maakte ik al kennis met het VLIZ, waar ik leerde dat je met mariene wetenschappen veel meer kon doen dan enkel veldwerk en labo-onderzoek. Nu bestaat mijn job grotendeels uit computerwerk, des te leuker ik het vind om af en toe mee te varen met de educatieve tochten van de Simon Stevin. Als jullie de hoofdprijs van Planeet Zee winnen, dan vaar ik met je mee!
 
Elke dag is het voor mij weer een uitdaging om het leven in de blauwe, mysterieuze massa die we de zee, noemen in kaart te brengen!
 
Leen Vandepitte – data manager