Waterbouwkundig ingenieur | Planeet Zee

Waterbouwkundig ingenieur

Waterbouwkundig ingenieur

Hallo iedereen! Mijn naam is Niels en ik ben werkzaam bij Afdeling Kust, een onderdeel van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) van de Vlaamse Overheid. Samen met mijn collega’s in het Team Ontwikkeling Kust zetten wij ons in voor de bescherming van de kustlijn tegen de zee. Ik werk hier als project ingenieur en houd me bezig met grote investeringsprojecten aan de kust. 
 
De zee heeft mij altijd al aangetrokken. Ook de bouwwerken in de havens hadden altijd al mijn interesse, het is dan ook meer dan logisch dat ik mezelf gespecialiseerd heb in waterbouwkunde. Na mijn afstuderen heb ik eerst twee jaar lang de wereld rond gezworven en gewerkt aan grote projecten, zoals het bouwen van een haven in Afrika en het construeren van eilanden in de Perzische golf.
 
Nu ben ik terug in België en werk ik sinds 2012 bij Afdeling Kust. De verschillende projecten onder mijn hoede zijn heel gevarieerd. Zo ben ik op dit moment bezig met verschillende studies die gericht zijn op het bouwen van stormuren rond een haven, tot het uitbreiden van de zeedijk van een kustgemeente. Volgende projecten die op mij liggen te wachten zijn gericht op de bouw van een tunnel, het renoveren van een oever, de bouw van een steiger en het aanleggen van een straat en stormmuur. Geen enkel project is dus hetzelfde. Deze afwisseling die mijn job met zich meebrengt, maakt het mijn job zo leuk.
 
Daarnaast kan mijn job zeer uitdagend zijn. Wat een simpel project lijkt, kan ineens een zeer moeilijke opgave worden door bijvoorbeeld de aanwezigheid van een gasbuis. Door een goede samenwerking met verschillende instanties, wordt er altijd wel een oplossing gevonden. Vanaf het begin tot het einde ben ik zowel technisch, financieel en juridisch met het project betrokken. Het geeft mij dan ook extra veel voldoening om het uiteindelijke bouwwerk te zien verschijnen, wetende dat je op zo’n manier jouw steentje bijdraagt aan de veiligheid van maatschappij!
 
Niels Vanmassenhove - project ingenieur Afdeling Kust