Hydrograaf | Planeet Zee

Hydrograaf

Hydrograaf

Hallo iedereen, mijn naam is Elisabeth en ik wil jullie graag iets vertellen over mijn job als hydrograaf coördinator. Tijdens mijn studies heb ik geografie, mariene en lacustriene wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Gent. Vervolgens heb ik stage gelopen bij een geofysisch ingenieursbedrijf, het was mijn taak om surveys op zee te peilen. Ik vond werk bij Afdeling Kust (Vlaamse Overheid) bij Vlaamse Hydrografie.
 
Wat houdt mijn job nou precies in? Een heleboel! Zoals de naam van de functie ‘ hydrograaf coördinator’ al voorspelt, ben ik veel bezig met het inplannen en coördineren van verschillende zaken.  Ik doe de dagelijkse coördinatie van bathmetrische peilingen met de hydrografische schepen op de Zeeschelde en de Westerschelde. Daarnaast maak ik ook de wekelijkse en dagelijkse planning voor onze surveyors. Onze afdeling peilt namelijk dagelijks met meerdere schepen en elke dag moet de gevonden data verwerkt worden. Ook houd ik me bezig met coördineren van activiteiten die uitbesteed worden aan privéondernemingen, denk aan het opstellen van bestekken, de taakomschrijving, de eisen en de technische specificaties.
 
De data van de peilplannen worden gebruikt door loodsen om schepen veilig de haven van Antwerpen binnen te leiden. Daarnaast wordt deze data gebruikt om in te schatten waar en op hoeveel plaatsen gebaggerd moet worden om een veilige doorvaart van schepen te bewaren. Tenslotte wordt deze data doorgegeven aan een cartografisch team, zij maken zeekaarten waarin het juiste dieptebeeld weergegeven moet worden.
 
Het boeiende aan deze job vind ik dat ik iedere dag meer inzicht krijg in de dynamiek van de Schelde en hoe deze rivier en zijn omgeving evolueren en welke invloed dit heeft op de scheepvaart en de bereikbaarheid van onder andere de haven van Antwerpen. Hierdoor heb ik beseft hoe weinig ik, voordat ik deze job uitoefende, kende over één van de belangrijkste rivieren van Vlaanderen. De Schelde is geen statisch object maar een dynamisch systeem dat zich voortdurend aanpast en verandert.
 
Elisabeth, hydrograaf