Stem voor de Belgische Big 5 van de Noordzee! | Planeet Zee

Stem voor de Belgische Big 5 van de Noordzee!

Stem voor de Belgische Big 5 van de Noordzee!

 

Kitesurfer: doornhaai
Christophe Tack werd in 2014 wereldkampioen freestyle kitesurfen. Toen hij in datzelfde jaar een photoshoot deed vond hij een levende doornhaai van 35 cm in de branding. Hij heeft het dier zelf naar dieper water gebracht. Daarbij viel hem op dat het een "zeer mooie, bijna elegante" vis is.

 

Zeilster: zeester
Evy van Acker staat nummer één op de wereldranglijst in de Laser Radiaal klasse. In haar jeugd bracht ze veel vakanties en weekenden aan zee door. Ze zocht naar krabben en zeesterren op de golfbrekers. Zeesterren vond ze niet vaak, maar "als ik een zeester vond was ik door het dolle heen, ik was gefascineerd door de mooie kleur, de symmetrie, de ruwe bobbeltjes en de sterke zuignapjes."

 

Bioloog-schrijver:  grote jager
Dick Draulans is bioloog en wetenschapscommunicator. Hij deed in 2009 en 2010 voor de Belgische zender Canvas mee met de Beagle-expeditie, in het kielzog van Charles Darwin. Tijdens die zeilreis over twee oceanen was de grote jager vaak de eerste vogel die in zicht kwam als het schip de buurt van land kwam.

 

Cabaretier: zeevonk
Lieven Scheire is een bekende cabaretier, comedian en tv-maker. Lieven gaat voor de zeevonk. Hij is gefascineerd door het lichtspektakel dat deze ééncellige diertjes kunnen veroorzaken als ze genoeg energie hebben opgedaan. "Dat ik een fan ben is duidelijk: ik heb zelfs het artikel over zeevonk in de Nederlandstalige Wikipedia gestart."

 

Journalist: zeekat
Martin Heylen is journalist, en als tv-maker bekend van vele reisprogramma's. Hij kiest voor de zeekat. "Dood lijkt zo'n inktvis een bij elkaar gegooid hoopje glibberige onderdelen, maar ik heb ooit het geluk gehad om tijdens het snorkelen een inktvis een aanval te zien uitvoeren. Indrukwekkend! (..) Maar ook de culinaire kwaliteit is belangrijk: zeekat heeft een specifieke zoet-zilte smaak".

 

Staatssecretaris: noordzeekrab
Bart Tommelein is staatssecretaris voor onder meer Noordzeezaken. Hij herkent een beetje van zichzelf in de Noordzeekrab: "Hij vertrouwt op zijn stevige bouw, zijn grote scharen en zijn dik pantser om zichzelf te beschermen. Via zijn naam vertegenwoordigt hij net als ik de Noordzee. (..) Oh ja, ik zou het bijna vergeten, deze krab is natuurlijk ook bijzonder lekker!"

 

Gouverneur: bruinvis
Carl Decaluwé is gouverneur van de provincie West-Vlaanderen. Die functie heet in Nederland 'Commissaris van de Koning'. "De bruinvis is mijn favoriete Noordzeedier. Dit kloek beestje is een kleine dolfijn – een zoogdier met longen, dus – en een toppredator. Doordat hij klein is foerageert de bruinvis vooral in visrijke gebieden omdat hij veel moet eten om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden."

 

Lees meer in het artikel van de Grote Rede.

Heb jij ook een favoriet Noordzeedier of –plant en wil je dit graag bekendmaken?

Stuur uiterlijk tegen 15 januari 2016 de naam van je geliefde Noordzeedier of –plant naar big5NZ@vliz.be, en leg je keuze uit in maximum 50 woorden.