Planeet Zee

Kunststoffentijdperk

 
Van het donsdeken dat je ‘s ochtends van je afslaat (PES of polyester) tot de fleecetrui die je aantrekt (PET of polyethyleentereftalaat); van de deurklink die je vastpakt (PVC of polyvinylchloride) tot de stoel (polypropeen) waarop je zit en het piepschuim (PS of polystreen) in de muurisolatie, plastics vinden we echt overal om ons heen, in ongeveer alle vormen, formaten, en kleuren die je je kan inbeelden! 
 
Het Engelse woord “plastic” wordt gebruikt om de grote verzameling van kunststoffen of synthetische materialen aan te duiden. In het Nederlands spreken we ook van plastic, maar kunststoffen omvat meer dan plastic zakjes, bekers of emmers. Tot de verzameling plastic behoren zowel visnetten (nylon) als  de behuizing van gsm’s  (polycarbonaat).
 
Niet zo lang geleden kwam de melkboer de lege glazen flessen aan huis ophalen. Tegenwoordig kun je melk in de supermarkt nog enkel in wegwerpverpakkingen vinden. Probeer maar eens inkopen te doen zonder plasticverpakking. “En wilt u daar een (plastic) zakje bij?”
Wereldwijd worden meer dan één miljoen plastic zakjes per minuut gebruikt. De wereldproductie aan plastics steeg van 1,5 miljoen ton in 1950 tot meer dan  241 miljoen ton in 2012, waarvan Europa jaarlijks zo’n 50 miljoen ton plastic voor z’n rekening neemt. Dit staat gelijk aan zo’n 100 kg per persoon per jaar. De plasticindustrie is meteen één van de grootste werkgevers in Europa.. 
 
Binnen de tijdspanne van één mensenleven hebben kunststoffen de hele wereld veroverd. Na WWII viel er niet meer te ontkomen aan het gebruik van kunststoffen in ons dagelijks leven. Kunststoffen kunnen immers makkelijk worden vervormd en gekleurd, zijn sterk, roesten niet en hebben een heel lange levensduur. Zowat alle huisraad wordt vandaag in kunststof gemaakt. En dan spreken we nog niet over de vele industriële toepassingen waarbij kunststoffen worden gebruikt.
 

Wereldproductie plastics 1955-2012 © Plastics Europe Market Research Group (PEMRG)

Maar wat gebeurt er met al het plastic na gebruik? De volgende infographic vat het probleem van plastic mooi samen. Je leest hier alles over in deze lesmodule.

Download hier de hoge resolutie pdf (c) Seachangeproject.eu