Corsica-North Sea Challenge voor leerlingen van het vijfde jaar secundair onderwijs | Planeet Zee

Corsica-North Sea Challenge voor leerlingen van het vijfde jaar secundair onderwijs

Corsica-North Sea Challenge voor leerlingen van het vijfde jaar secundair onderwijs

De universiteiten van Gent en Luik vieren beiden hun 200ste verjaardag met de spannende wetenschapswedstrijd rond zeeën en oceaan voor het vijfde jaar secundair onderwijs. De winnaars uit beide landsdelen vertrekken samen naar het Station Stareso in Calvi, Corsica. De winnaars van de tweede prijs uit beide landsdelen gaan samen naar Oostende voor drie dagen actie op het Marien station Oostende en aan boord van het onderzoeksschip Simon Steven.

De wedstrijd richt zich zowel op Vlaamse en Waalse leerlingen en focust op hun wetenschappelijke kennis over een door de organisatie nader opgelegd thema, alsook op de inhoud van een leesportfolio over dit thema.
 
De teams (15 per regio) van telkens tien leerlingen, worden per regio tegenover elkaar gerangschikt. De eerste twee teams van elke regio winnen een prijs. De winnaars van de eerste prijs uit beide landsdelen vertrekken samen naar Calvi (Corsica), de winnaars van de tweede prijs uit beide landsdelen gaan samen naar Oostende. Allen worden begeleid door hun leerkrachten en een team mariene onderzoekers van de Universiteit Gent en Universiteit van Luik, voor een uitzonderlijk verblijf vol wetenschappelijke ontdekkingen.
 
De eerste prijs - zowel voor het eerste Nederlandstalige als eerste Franstalige team – bestaat uit een verblijf van een week in het Station voor onderzees en oceanografisch onderzoek (Stareso) van de Universiteit van Luik in Calvi, Corsica (van 23 april 2017 tot 30 april 2017). Stareso staat voor het Station de Recherches Sous-marines et Océanographiques, gelegen in Calvi aan de noordwestkust van Corsica in de Middellandse zee. Het onderzoeksstation van de Universiteit van Luik is ideaal gelegen voor marien onderzoek.

De tweede Nederlandstalige en tweede Franstalige team winnen beiden een verblijf van drie dagen activiteiten (3 mei 2017 tot 5 mei 2017) op het Marien station Oostende en aan boord van het onderzoeksschip Simon Steven van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Het VLIZ ondersteunt vanuit zijn rol als coördinatie- en informatieplatform een duizendtal zeewetenschappers in Vlaanderen door hun kennis bij beleidsverantwoordelijken, educatoren, het grote publiek en wetenschappers te etaleren.

Nederlandstalige teams (maximum 10 leerlingen uit het vijfde jaar secundair onderwijs) kunnen zich inschrijven van 10 november tot 31 december 2016 via http://200.ugent.be/scholenwedstrijd. Franstalige teams schrijven zich in via http://corsica.ulg.ac.be.

Op 2 januari 2017 wordt aan alle ingeschreven teams het precieze thema van de wedstrijd bekendgemaakt, en ontvangen de ploegen hun studiemateriaal. De quiz van deze wedstrijd vindt plaats op 11 maart 2017 in de Université de Liège, Campus Sart Tilman.
 
Meer weten over de inschrijving van Nederlandstalige leerlingen bij Thibaud Mascart van de onderzoeksgroep Mariene Biologie van de Universiteit Gent: 09 264.85.16 of thibaud.mascart@ugent.be.