Planeet Zee Blogged | Planeet Zee

Planeet Zee Blogged

14 november 2018

Wie robots en de zee fascinerend vindt, is ongetwijfeld gek van ROV’s.  Op het VLIZ bouwden leerlingen hun eigen onbemande onderwaterrobot. 

 

 

15 oktober 2018

Robots zijn de toekomst. Ook VLIZ zet al onbemande robots in voor zeewetenschappelijk onderzoek . (Grote en kleine) kinderen konden zelf een onderwaterrobot besturen op SuperNova in Antwerpen.

 

 

14 juni 2018

In 2018 start het VLIZ met de uitbouw van een Marine Robotics Centre. Weldra zijn we naast de ROV Genesis in het bezit van twee nieuwe robotica-instrumenten die de zee autonoom zullen onderzoeken. Om jullie te laten kennismaken met deze toestellen, werken we nieuw lesmateriaal uit voor het STEM onderwijs. We testen alvast deze Aquabot uit, ons geschonken door dr. Douglas Levin van het Washington College (USA). 

 

14 mei 2018

Kleine acties maken een groot verschil. Twee klassen uit de Oostendse school de Studio ruimden na een workshop op het VLIZ over strandecologie een stukje van het strand aan de Oosteroever op.

 

 

10 maart 2018

Op 7 en 8 maart 2018 bezochten de studenten Lerarenopleiding Artesis Hogeschool, Antwerpen het VLIZ voor een tweedaagse veldstage rond strandecologie. Ze namen ook deel aan het onderzoek achter de Grote Schelpenteldag.

 

 

11 augustus 2017

Ongeveer een week na de lancering stopte het GPS-signaal van de mini-boot. Het bootje werd met een schip naar Dakhla gebracht. Daar ligt het in een pakhuis te wachten op haar eis te kunnen verder zetten.

 

 

19 juni 2017

Na 5 dagen zuidwaarts varen, lijkt de mini-boot zich naar de Afrikaanse westkust te keren.

 

 

15 juni 2017

De mini-boot vertrok op 14 juni op haar maidenvoyage uit Gran Canaria. Het instituut PLOCAN bracht haar op zee, in de juiste stroming.

 

 

16 februari 2017

De mini-boot vertrekt naar de Canarische Eilanden!

 

 

16 februari 2017

Aan de Arduino module werden sensoren toegevoegd die de watertemperatuur, luchttemperatuur en de versnelling van het bootje meten.

 

 

15 februari 2017

Op zee is er geen stopcontact. Om het Arduino systeem autonoom te laten werken, installeerde Tim een zonnepaneel op de mini-boot. 

 

 

 

12 januari 2017

Elk schip of voorwerp dat in het water ligt krijgt te maken met de aangroei van organismen. Om dit tegen te gaan wordt er antifouling aangebracht.

 

 

21 december 2016

Tim Deprez van het EMBC+ Master Programma aan de Gentse Universiteit legt aan de Science@Sea klas uit hoe de boot ook oceanografische gegevens zal verzamelen.

 

 

21 december 2016

'STEM' heet tegenwoordig 'STEAM', STEM + Arts. Het wetenschappelijke en artistieke proces lopen vaak gelijkaardig, zo ook bij de mini-boot.

 

 

20 december 2016

Elke boot wordt gedoopt en krijgt een naam, ook een mini-boot. Gebruikelijk is het geven van een meisjesnaam, een plaats of die van een belangrijk persoon. Benieuwd hoe onze mini-boot zal heten?